Gør dine vinduer klar til vinteren

glarmester vindue træramme

Følg Glarmesterens 4 gode råd for at forberede dine vinduer til vinterkulden

Hvis du sørger for at forberede vinduer og døre til vinteren, er der ofte ingen grund til at købe nye vinduer – det er nemmere og billigere at skifte dele af vinduet, der ikke længere fungerer. Skift f.eks. til bedre energiruder, skift tætningslister til vinduerne eller skift trærammerne der omgiver glasset.
 
Før vinteren sætter ind med minusgrader, kan du forberede vinduerne, så boligen holder på varmen og du holder omkostningerne til vinterens varmeregninger nede. Du kan gøre det hele selv, eller få hjælp af glarmesteren.
 
  1. TJEK OM VINDUERNE ER TÆTTE

glarmestervinduer med gardin i efteåret

Hvis dine vinduer ikke isolerer godt nok, kan det både ses på varmeregningen og mærkes på temperaturen i din bolig. 
Test om dit vindue kan lukkes helt til, ved at mærke med en finger langs kanten af vinduet. Hvis det trækker ind mod dig fra vinduet, er der utætheder*, enten i vinduesrammen, eller fordi tætningslisterne ikke slutter tæt nok om rammen og energiruden. 
Hvis du tydeligt kan mærke træk, er det på tide at skifte enten hele vinduet eller dele af det.
 
 
* Hvis det føles som om en koldere temperatur “falder ned” fra vinduet, er det et helt almindeligt fænomen, der forekommer ved termoruder. Er du meget generet af kuldenedfald, det kan mindskes ved at skifte glasset til energiruder. 
 
 
2.  TJEK GUMMILISTERNE
 
Hvis det er længe siden, du sidst har skiftet gummilister, er de sikkert stive og porøse – med tiden bliver de nemlig uelastiske, så de ikke længere slutter tæt om vinduesrammen.
Det er forholdsvis billigt at få skifte¨t tætningslisterne til vinduet, og det kan gøre en stor forskel.  Kontakt os for et uforpligtende tilbud.
 
3. TJEK VINDUESRAMMEN
rådne trælister i vindue
 
Ser vinduesrammen rådden, fugtig eller udtørret ud? 
Trælisterne på sydsiden er udsat for mere sol, og bliver derfor lettere udtørrede og danner revner. I revnerne er der større risiko for at der opstår råd, så revnede trælister skal skiftes for at undgå at hele vinduesrammen rådner. Læs mere om vinduer  
 
4.  TJEK RUDEN
Hvis du har en gammel termorude, vil du kunne mærke et kuldenedfald på indersiden af ruden. Det er ikke ligefrem træk fra ruden, men det er et tegn på, at ruden ikke isolerer optimalt.
Hvis du vil have optimal temperaturregulering og komfort, er det en god idé at overveje at få skiftet til energiruder, enten med 2 eller 3 lag.
Energiruder holder væsentligt bedre på varmen end gammeldags termoruder, fordi der er usynlig metalbelægning på ruden, der reflekterer varmen, og der samtidig er en gasart mellem glaslagene, der isolerer ruden.
 
 Vil du have nye energiglas i dine vinduer? Kontakt os for et uforpligtende tilbud
 
For at holde vinduerne i stand vinteren igennem, kan du smøre bevægelige metaldele med syrefri olie – og husk selvfølgelig at pudse glasset både udvendig og indvending. Se glarmesterens guide til vinduespudsning.
 
 
Har du spørgsmål til hvordan du bedst løfter komforten i din bolig med nye tætningslister eller energiruder?
Skriv til os på fws@fws-glas.dk eller ring 43961111